65) el-VÂCİD

el-VÂCİD : Dilediğini dilediği zaman bulan
‘’ Ama hakikati inkâra şartlanmış olanlar , ‘’Kıyamet Saati bizi asla bulmaz!’’ diye düşünürler. De ki . ‘’Hayır, insan kavrayışının ötesindeki her şeyi bilen Rabbimin hakkı için o mutlaka sizi bulacaktır!’’….’’ (Sebe’ 3)

64) el-KAYYÛM

el-KAYYÛM : Her şeyin varlığı Kendisine bağlı olan
Her şeyi ayakta tutan , besleyen , bununla birlikte Kendisinden hiçbir şey eksilmeyen ve daima ebedi hayatla diri olan sadece Yüce Allah’tır.

63) el-HAYY

el-HAYY : Ebedi hayatla diri
‘’ Allah, O’ndan başka ilâh yoktur ; her zaman diridir, bütün varlıkların kendi kendine yeterli yegâne Kaynağıdır….’’ (Bakara 255)

62) el-MÜMÎT

el-MÜMÎT : Öldüren ,can alan
‘’O, hem ölümü , hem de hayatı yaratmıştır ki, sizi sınamaya tâbi tutsun (ve böylece) davranış yönünden hanginiz daha iyidir (onu göstersin) ve yalnız O’(nun) Kudret Sahibi ve çok bağışlayıcı (olduğuna sizi inandırsın). (Mülk 2)

61)el-MUHYÎ

el-MUHYÎ : Can veren ,dirilten
‘’İşte (ey insanoğlu), bunlar Allah’ın rahmetinin işaretleridir; (bak), ölü toprağa nasıl can veriyor!İşte ölüye tekrar can veren de (Allah)tır ; zaten O , her şeyi yapmaya kâdirdir.!’’ (Rûm 50)
Allah , mânen ölü olan imansız kalpleri de, iman ve hidayet nuru ile diriltip, canlandırır. ‘’ (Ruhen) ölü iken hayata kavuşturduğumuz ve insanlar arasında yolunu bulması için kendisine ışık tuttuğumuz kimse , hiç içinden çıkamayacağı derin karanlığın içine (gömülüp kalmış) biri gibi olur mu? (Ama) böyle : hakikati inkâr edenlere yaptıkları güzel görünür.’’ (En’am 122)