43) el- KERÎM

el- KERÎM : Fazilet türlerinden hepsine sahip
‘’ Herkes yaptığı ve yapmayıp geri bıraktığı her şeyi bilecektir.Ey insan, keremi bol olan Rabbine karşı seni aldatan ne? O Rabbin ki; seni yarattı, vücudunu ölçü ve ahenk içinde düzene koydu.Seni Kendi dilediği bir şekle kavuşturdu.’’ (İnfitar 5-8)

42) el- CELÎL

el- CELÎL : Azamet sahibi
Yüce Allah’ın ; Celîl ismi; sıfatlarının kemâlini gösterir.. Kebir ismi; Zât’ının kemâlini, Azîm ismi ise hem Zât’ının hem de sıfatlarının kemâllerinin toplamını gösterir.

41)el-HASÎB

el-HASÎB : Kullarına yeten , onları hesaba çeken
Allah , kullarının yaptığı hiçbir şeyi boşa çıkarmaz.Bütün amelleri kaydeder.Karşılığını hem dünyada hem de ahrette verir.
‘’Kıyâmet Günün’de Biz adalet terazilerini kurduğumuzda, hiç kimse en küçük bir haksızlığa uğratılmaz.Hardal tanesi kadar bir amel de olsa, onu ortaya koyarız.Hesap görücü olarak Biz kâfiyiz.’’ (Enbiya 47)
‘’Kim Allah’a güvenirse O , ona yeter’’ (Talak 3)
Sadece Allah’a tevekkül edilmeli, O’na güvenip dayanmalıdır.

40) el-MUKİT

el-MUKİT :Bedenlerin ve ruhların gıdasını yaratıp, veren, bilip, gücü yeten ve koruyan ,şahit olan ,gözetleyen
Bu isim ; hem ilmi hem de kudreti içine alır ki; hem Kâdir hem de Âlim sıfatlarından daha tamdır.Çünkü her ikisinin anlamını birden içine almaktadır.
‘’Kim haklı bir dava uğruna üstün çaba gösterirse , onun kazandıracağı nimetlerden bir pay alacaktır.Ve kim de haksız bir dava için koşturursa, sorumluluğunun hesabını verecektir.çünkü Allah, her şeyi gözetleyicidir.’’ (Nisâ 85)

39) el-HAFÎZ

el-HAFÎZ : Koruyup , gözeten ve dengede tutan
Allah , gökleri , yeri ve tüm yaratılmışları belirlenen ömürleri tamamlanıncaya kadar , her türlü âfetlerden muhafaza etmiştir.Her saat dünyamıza sayısız göktaşı bir mermi hızıyla gelmektedir.Yüce Allah, bu ismiyle, göktaşlarını dünyamıza ulaşmadan havada yakarak kül haline getirmekte, zerrelerini de yağmur damlalarının çekirdeği yapmaktadır.
Yüce Allah , her yaratığa , zararlı olan şeyleri bilecek bir his ilham buyurmuştur.Bu da Hafîz isminin bir tecellisidir.Örneğin, bir hayvan kendine zararlı olan otları bilir ve yemez.
Her bir canlı , kendini savunacak bir çeşit silahla donatılmıştır.
Yüce Allah , bu ismiyle ,insanlara zararlı şeyleri haram kılmıştır.İnsanları maddi varlıklarını zehirleyen her türlü maddeyi,zinayı,alkolü ve benzerlerini haram kıldığı gibi; insanların manevi varlıklarını zehirleyen inkârı , sapıklığı, cahilliği ve benzerlerini de haram kılmıştır.
Yüce Allah, kudret ve rahmetiyle , sıkıntıya düşmüş her kulun sığınağıdır.O’na sığınan kimse asla yenilmez.
‘’ Halbuki (İblis’in) onlar üzerinde hiçbir zorlayıcı gücü yoktu.(zaten İblis’e insanları baştan çıkarma izni vermişsek) , ahretin varlığına (gerçekten) inananları ona şüphe ile bakanlardan kesin bir şekilde ayırd etmek için (vermişizdir.)Çünkü Rabbin , her şeyi görüp gözetendir. ‘’ (Sebe 21)

38) el-KEBÎR

el-KEBÎR :Zatını mahiyeti aşılamayacak kadar ulu
Her şey Kendisinde daha küçük olan ve hiçbir çerçeveye sığdırılamayan tek ve biricik büyüktür.
Allah’ın Kebîr vasfı ,Azîm vasfıyla yakın anlamdadır.
‘’ Bu böyledir, çünkü nihaî gerçek , şüphesiz Allah’tır ; apaçık düzmece ve sahte olan ise , onların O’ndan başka yalvarıp yakardıkları varlıklardır ; ve çünkü Allah ulular ulusu , yüceler yücesidir.’’ (Hac 62)

37) el-ALİY

el-ALİY :İzzet , şeref ve hükümranlık bakımından en yüce
Allah , yüceler yücesidir.Bütün varlıkların üstündedir.Hiçbir şey bu noktada O’nunla rekabet içine giremez, bu sıfatı O’nunla asla paylaşamaz.
‘’ İçlerinde (yalnız) kendi ismi anılsın diye Allah’ın yükseltilmelerine izin verdiği evlerde O’nun kudret ve yüceliğini sabah akşam dile getiren (öyle)’’ (Nûr 36)

36) eş-ŞÜKÜR

eş-ŞÜKÜR : Az iyiliğe çok mükâfat veren
Allah güzel amellere , güzel sevap ve mükâfat ile karşılıkta bulunur.Yapılan hayırlı işlerin mükâfatını kat kat öder.Anne ve babaya da iyiliği elden bırakmamak gerekir.Çünkü , Lokman 14 de ‘’ Allah’tan sonra anne ve babaya şükredilmesi ‘’ emredilmiştir

35) el-GAFÛR

el-GAFÛR : Bütün günahları bağışlayan yani tam affedici.
Kur’an’ı Kerimde en fazla yer alan kelimelerdendir. Bu da Allah’ın ne derece kullarını bağışlamayı ve kusurlarını örtmeyi dilediğini gösterir.
‘’Kullarıma bildir ki; Ben çok bağışlayan ve çok merhamet edenim.’’ (Hicr 49 )
GAFÛR : Günahların çokluğu nisbetinde bağışlamanın da çok olduğunu delâlet eder.Günahların sadece bir çeşidi bağışlayana Gafûr denmez.
GAFFAR : Günahları tekrar tekrar, çokça bağışlayan demektir. Öyle ki; tüm günahlara bir defada bağışlayan ve defalarca günaha dönen insanı bağışlamayan Gaffar ismine müstehak olmaz.

34) el-AZÎM

el-AZÎM : Zatı ve sıfatı itibariyle en büyük
Allah’ın büyüklüğünden başka her büyüklük, ancak kendisine nazaran küçük olan bir şeye nisbetledir.
Büyük dediğimiz tüm adamları, bir damlacık sudan meydana getiren ve onlara büyüklük vasfını kazandıran, kudret ve kabiliyet bağışlayan , büyükler büyüsü sadece Allah’tır.

33) el- HALÎM

el- HALÎM : Acele ve kızgınlıkla muamele etmeyen
‘’Eğer Allah, insanları kazandıkları günahlar yüzünden hemen cezalandıracak olsaydı, yeryüzünde tek bir canlı bırakmazdı.Fakat Allah onların cezasını takdir edilmiş bir vakte kadar geri bırakır’’( Fâtır 45 )
Allah’ın halîm olması insanı aldatmamalı, af ve rahmetine güvenip de, boşvermişliğe sevk etmemelidir.Çünkü Allah , kullarına belli bir süre tanısa da, onları başıboş bırakmaz,yaptıklarının hesabını bir gün mutlaka sorar.