39) el-HAFÎZ

el-HAFÎZ : Koruyup , gözeten ve dengede tutan
Allah , gökleri , yeri ve tüm yaratılmışları belirlenen ömürleri tamamlanıncaya kadar , her türlü âfetlerden muhafaza etmiştir.Her saat dünyamıza sayısız göktaşı bir mermi hızıyla gelmektedir.Yüce Allah, bu ismiyle, göktaşlarını dünyamıza ulaşmadan havada yakarak kül haline getirmekte, zerrelerini de yağmur damlalarının çekirdeği yapmaktadır.
Yüce Allah , her yaratığa , zararlı olan şeyleri bilecek bir his ilham buyurmuştur.Bu da Hafîz isminin bir tecellisidir.Örneğin, bir hayvan kendine zararlı olan otları bilir ve yemez.
Her bir canlı , kendini savunacak bir çeşit silahla donatılmıştır.
Yüce Allah , bu ismiyle ,insanlara zararlı şeyleri haram kılmıştır.İnsanları maddi varlıklarını zehirleyen her türlü maddeyi,zinayı,alkolü ve benzerlerini haram kıldığı gibi; insanların manevi varlıklarını zehirleyen inkârı , sapıklığı, cahilliği ve benzerlerini de haram kılmıştır.
Yüce Allah, kudret ve rahmetiyle , sıkıntıya düşmüş her kulun sığınağıdır.O’na sığınan kimse asla yenilmez.
‘’ Halbuki (İblis’in) onlar üzerinde hiçbir zorlayıcı gücü yoktu.(zaten İblis’e insanları baştan çıkarma izni vermişsek) , ahretin varlığına (gerçekten) inananları ona şüphe ile bakanlardan kesin bir şekilde ayırd etmek için (vermişizdir.)Çünkü Rabbin , her şeyi görüp gözetendir. ‘’ (Sebe 21)