87) el-CAMİ’

el-CAMİ’ : Toplayıp düzenleyen , Kıyamet Günü hesaba çekmek için mahlukatı toplayan
Yüce Allah , birbirine benzeyen ve birbirinden çok farklı olan hatta birbirine zıt olan birçok unsuru tam bir ahenk ve düzen içinde birleştirir. Örneğin; gökleri,yeri, yıldızları ,havayı ,denizleri,hayvanları, bitkileri,insanları,madenleri bir araya toplamıştır.Bunların şekilleri,yapıları,tatları ve diğer özellikleri farklı olmasına rağmen Allah bunları bir sistem içinde bir araya getirmiştir.
Kur’an’ı Kerim’de Ahiret ‘’yevmu’l-cem’’=Toplanma Günü olarak nitelendirilmektedir. Allah; ölenleri ,Ahiret Hayatında canlandırarak ,onları hesaba çekecektir. Bu sınav sonunda iman edip doğru ve yararlı iş yapanları Cennet’de , bunların dışında davrananları da Cehennem’de toplayacaktır.
‘’Sana sadece Bizim mesajımız emanet edilmiştir. İşte Biz sana Arap dilinde bir hitabe gönderdik ki , bütün kentlerin atasını ve çevresinde oturanları uyarabilesin; yani (varlığı) her türlü şüphenin üzerinde olan Toplanma Günün’ne karşı (onları) uyarasın: (O Gün) bazısı Cennet’e girecek, bazısı da yakıcı ateşe.’’ (Şûrâ 7)