03)er-RAHÎM

er-RAHÎM : Ahirette, sadece müminlere merhamet eyleyen, koruyan , günahlarını af edecek olandır.Allah, imanlı ile imansızı, iyi ile kötüyü ayırt ederek, iyileri sonuçta mükâfatlandırır.Yaratıklarına karşı çok şefkatli ve merhametlidir..
Er-Rahman genellikle özel isim olduğu halde, Er- Rahîm daima sıfattır.Rahman dünya ile Rahîm ise ahiretle ilgilidir. Rahîm sıfatı, Rahman isminin bir devamıdır
Rahîm, Kur’an’da bir yerde Hz. Peygamber’i nitelendirir.
‘ Gerçek şu ki, (ey insanlar), size kendi içinizden bir elçi gelmiştir; sizin (öte dünyada) çekmek zorunda kalabileceğiniz sıkıntıdan ötürü kendini (zihnen) büyük bir yük altında hisseden; size çok düşkün (ve) müminlere karşı şefkat ve merhametle dolu bir elçi' (9:128)
Her şey , ilk varoluştan itibaren Allah’ın rahmetinden nasibini almıştır.Ancak, Allah’ın bu rahmeti, her şeyin sonuna kadar devam edecek anlamında değildir.Allah, azabı hak edenleri, azabına uğratır, hükmüne ve iradesine kimse engel olamaz.Bu kimseler, rahmete lâyık olmaktan çıkmışlar, azabı hak etmişlerdir.
Allah diyor ki; ….. ‘Azabıma dilediğim kimseyi uğratabilirim, ama rahmetim her şeyi kuşatır; bunun içindir ki, onu Bana karşı sorumluluk bilincine sahip olan, arınmak için verilmesi gerekeni veren ve ayetlerimize inanan kimselere pay olarak ayıracağım’ (7:156)
De ki: ‘Kime aittir göklerde ve yerde her şey?’ De ki: ‘Rahmeti ve şefkati kendisine ilke edinen Allah’a…..(6:12)
Allah diyor ki: ‘Rahmetim, gazabımı geçmiştir’ (Hadis-i şerif)
Bu dünyada yapılan karşılıksız ve samimi yardımlar, Yüce Allah’ın rahmet ve hoşnutluğunu kazanma vesilesidir.