04)el-MELİK

el-MELİK : Allah’ın egemenliğini (hükümdarlığını) simgeleyen bir ismidir. Yerde ve gökte, bütün kâinatta, dünya ve ahirette her türlü egemenlik, saltanat, tasarruf ve idare Yüce Allah’ın elindedir. Birine bunları verirse emaneten ve imtihan için verir.Her şey,Yüce Allah’ın emir ve iradesiyle olur.Egemenliğinde ortak kabul etmez.
Bir ülke hükümdarsız ve idarecisiz olmadığı gibi, en muhteşem bir ülkeden hadsiz derecede daha düzgün, daha bakımlı ve kanunları daha adilâne yürüyen bu âlem de, sahipsiz değildir.Etrafımıza baktığımızda görüyoruz ki; Dilediğinin önüne et koymuş ; dilediğinin önüne ot, dilediğine denize girmeyi yasaklamış, diğerine denizden çıkmayı,kimine kol vermiş, kanat vermemiş; kimine kanat vermiş, kol vermemiş, bir kısmını iki ayaklı yapmış, bir kısmını dört,altı,kırk ayaklı yapmış.Kısaca her şeyin dizgini O’nun elinde.Her şey O’nun emir ve iradesiyle halledilir.
‘De ki:’Ey mutlak egemenlik sahibi Allah’ım! Sen egemenliği dilediğine verirsin,dilediğinden alırsın; dilediğini yüceltirsin, dilediğini alçaltırsın. Bütün iyilikler Senin elindedir. Doğrusu, Sen istediğini yapmaya kâdirsin.’ (3:26)