80) et-TEVVÂB

et-TEVVÂB : Kullarını tevbeye sevk eden , tevbeleri kabul eden
Yüce Allah , kullarını terk etmediği için , sırf tevbe etsinler diye , onları bir takım sıkıntılara , imtihanlara tâbi tutar.Tüm bunlar , insanların kendileri ve çevreleri için doğru yolu ve doğru davranışları bulmaları içindir.Allah öyle Tevvabtır ki, kullarını tekrar tekrar tevbe etmeleri için sebepler hazırlar.Bunun için onlara , ayetlerini açıklar, uyarılarda bulunur, kötülükten sakındırıcı emirlerini bildirir.Allah isterse bütün günahları affeder.
‘’De ki :’’(Allah şöyle buyuruyor: ‘’Ey kendilerine karşı haddi aşan kullarım! Allah’ın rahmetinden umut kesmeyin.Allah bütün günahları bağışlar ; çünkü O , çok bağışlayıcıdır, rahmet kaynağıdır.’’ (Zümer 53)
Fakat normal olarak , önce af sonra ihsan etmesi için tevbeyi şart koşmuştur. Çünkü , önemli olan , insanın dünya hayatında iken , kötülüklerden dönerek, zararını azaltarak, faydaları arttırarak, böylece Allah katında değerini yükseltmesidir.
‘’Şu kadar ki , pişman olup doğru yola dönen , inanıp dürüst ve erdemli davranışlar ortaya koyan kimseler bunun dışındadır ; bundan ötürü , (önceki) kötü hallerini Allah’ın iyi hallere dönüştürdüğü kimseler işte böyleleridir ; çünkü Allah çok acıyıp esirgeyen gerçek bağışlayıcıdır.
‘’ ……Doğrusu , Allah , pişmanlıkla kendine yönelenleri ve özlerini temiz tutanları sever. ‘’ (Bakara 222)