83) er-RAÛF

er-RAÛF : Şefkatli
Rahmet ; rahmet edilene iyiliğin , faydanın , hayrın dokunmasına sevk eden sevgi dolu acımadır. Raûf ise; kötülüğün dokunmasına , zarar görmesine , acı çekmesine mani olmaya sevk eden sevgi dolu acımadır. Rahmetin en şiddetlisi , daha ileri derecesi demektir.
Allah , derin rahmet ve bol yardım Sahibidir.
Korkak ve çekingen tavuk , Yüce Allah’ın tavuğun yüreğine koyduğu o engin şefkatle , yavrusunu kaptırmamak için ,aslana saldırarak kendisini feda etmektedir.
‘’….Sonra , bir kere daha ; acıması esirgemesiyle (Allah) onlara teveccüh etti .Çünkü O ,gerçekten onlara karşı çok merhametli ve çok şefkatlidir.’’ (Tevbe 117)
‘’ Ya Allah’ın fazlı ve rahmeti üzerinizde olmasaydı ; (ya) Allah çok acıyıp esirgeyen gerçek şefkat Sahibi olmasaydı!’’ (Nûr 20)
‘’ve onlara alçak gönülle ve acıyıp-esirgeyerek kol kanat geresin ; ve ‘’Ey Rabbim! diyesin , ‘’Onların beni küçükken sevgi ve şefkatle besleyip büyüttükleri gibi , Sen de onlara merhamet eyle’’ (İsrâ 24)
İnsan , gururunu bırakıp , ne denli acz içinde olduğunun bilincinde olmalı , kul olduğunu göstererek ‘’Allah bana yeter.O ne mükemmel bir vekildir(koruyucudur.)’’ demelidir.