15/ HİCR SÛRESİ

RAHMÂN, RAHÎM ALLAH ADINA
1)Elif-Lâm-Râ. Bunlar ilâhî kitabın – kendisi açık olan ve hakkı açıkça gösteren bir ilâhî okuma metninin- ayetleridir.
4)Biz, çünkü, hiçbir toplumu, (önceden) ilâhî bir kelâmdan bütünüyle haberli kılmadan helâk etmedik.
NOT:4)’Biz hiçbir toplumu uyarıcıları olmadan helâk etmemişizdir’ (26:208)
‘Fertleri (doğru ile eğrinin anlamından) habersiz olduğu sürece Rabbin o toplumu yaptığı yanlışlıklardan dolayı asla yok etmez’ (6:131)
5)(Ve zaten) hiçbir ümmet kendisi için belirlenmiş sürenin bitimini öne alamayacağı gibi erteleyemez de.
9)Kimsenin kuşkusu olmasın ki, bu uyarıcı/hatırlatıcı mesajı, ayet ayet Biz indirdik; ve yine kimsenin kuşkusu olmasın ki, (bütün tahriflerden) onu yine Biz koruyacağız.
21)Çünkü hiçbir şey yoktur ki, kaynağı Bizim katımızda olmasın; ve Biz hiçbir şey indirmeyiz ki, kusursuzca belirlenmiş bir ölçüye, bir uyuma dayanmasın.
26)Gerçek şu ki, Biz insanı ses veren balçıktan,biçim verilebilir, özlü, kara bir balçıktan yarattık.
NOT:24)Kur’an’da insanın yaratılışıyla ilgili olarak kullanılan, vurulduğu zaman ‘ses çıkaran kuru balçık’ ifadesi; hem insanı öteki hayvan türlerinden ayıran ‘konuşma’ ya da ‘dil üretme’ yeteneğine hem de insan varlığının kolay kırılabilir ve zayıf yaratılışına işaret etmektedir.(55:14 de geçen, ‘çömlek gibi’ veya ‘pişirilmiş balçık gibi’ ifadesi)
28)Ve hani, Rabbin meleklere: ‘Haberiniz olsun, Ben biçim verilebilir özlü kara balçıktan bir ölümlü varlık yaratacağım’ demişti.
29)’Ona belirli bir biçim verip de Ruhum'dan üflediğim zaman, onun önünde yere kapanın’
NOT:26)'Allah’ın insana ‘Ruhun'dan üflemesi’ ifadesi, kuşkusuz , ona hayat, bilinç ve duyarlık yani, bir can bahşettiğini dile getiren mecazî bir ifadedir.
44) o cehennem ki, yedi kapıdan girilir; her kapıdan onlardan (günahlarının niteliğine göre) ayrı bir kafile halinde
NOT:33) ‘Cehennem’ kavramı , Kur’an’ın el-ğayb diye tanımladığı, insanın algı ve tasavvur sınırlarının dışında kalan alanla ilgilidir.Öteki dünya ile ilgili tanımlar temsili olduğundan, denilebilir ki, ‘cehennemin yedi kapısı’ ifadesi de aynı şekilde temsilidir ve dünya hayatında yapılan/edinilenlerle ilgili olarak ‘cehenneme götüren yedi yola’ işaret etmektedir.
45)Allah’a karşı sorumluluk bilinci taşıyan kimseler ise, onlar (kendilerini) hasbahçeler içinde gözelerin, kaynakların başında (bulacaklar),
46)’Esenlik ve güvenlik içinde girin oraya’ (sözleriyle karşılanacaklar orada),
47)(O zaman) Biz onları içlerinde (kalmış) olabilecek nahoş duygu ve düşüncelerden arındıracağız ve (böylece) birbirleriyle kardeş olarak mutluluk tahtları üzerinde karşı karşıya oturacaklar.
85)İmdi, (unutma ki), Biz gökleri ve yeri ve bu ikisi arasında var olan her şeyi, onları (içsel) bir gerçekliğe bağlı kılmadan yaratmadık. (Bu gerçeğin bütünüyle apaçık ortaya çıkacağı) saat mutlaka gelecektir. Bunun içindir ki, (insanların kusurlarını) güzel, katıksız bir olgunlukla karşıla.
87)Ve gerçek şu ki,Biz sana sık sık tekrarlanan (ayetlerden oluşan) yedili (bir sure) bahşettik ve (böylece senin önüne) yüce Kuran’ı (açıp serdik).
NOT:62) Bu sure Fatiha Suresi’dir.Bu sure Hz Muhammed (sav) tarafından, Kuran’da vaz’edilen bütün ahlâki ve metafizik ilkelere işaret ettiği için ‘Kitab’ın anası’ olarak da tanımlanmıştır.
97)Söyledikleri (karalayıcı) şeylerden ötürü içinin daraldığını kuşkusuz biliyoruz;
98)Fakat sen yine de Rabbinin yüceliğini, sınırsız kudret ve kemalini övgüyle an; (O’nun huzurunda) teslimiyet içinde yere kapanan kimselerden ol.
99)ve ölüm sana erişinceye kadar Rabbine kulluk et.