07)el- MÜ’MİN

el- MÜ’MİN : Mü’min kelime anlamıyla iman eden demektir.İmân ise; Allah’ı tanımak ve kulluk ederek , O’na bağlanmak demektir.
Allah bu ismi ile; bizi korktuklarımızdan emin kılar ve ihtiyaçlarımızı temin edip, umduklarımızı vermekle de ,bize emniyet ve güven verir.Örneğin, göz, kulak, el, ayak ve özellikle akıl, bizim için ne kadar büyük güven ve emniyet vesileleridir.Bunların biran için olmadıklarını düşünelim ; ne kadar büyük korku ,endişe ve tehlikelerle karşı karşıya kalırdık.Vücudumuza bu organları verip, bize ihsanda bulunan Rabbimiz, bu organların vesile oldukları her türlü güven ve emniyeti sağlayarak, bize lütfetmiş oluyor.
Hatalardan,kusurlardan, günahlardan bir an için bile uzak olmayan insan için; af edici ve bağışlayıcılığıyla, Allah , en büyük güven kaynağıdır.Tevbe edip, pişman olan kullarını affeder.O’nun rahmeti, gazabını aşmıştır.
Gazalî bu isimle ilgili olarak şöyle der; Emniyet ve selâmet Allah’tan olduğu gibi, korku da O’ndandır.Allah’ın korkutucu olması, emniyet verici olmasına engel değildir.O, hem emniyet verici hem de korkutucudur.Mü’min (emniyet verici) Allah’a isim olmuştur fakat, Muhavvif (korkutucu) Allah’a isim olmamıştır.
‘O ki; aç kalmasınlar diye onları beslemiş ve tehlikelerden emin kılmıştır.’ (106:4)
‘Onlar ki, inanmışlar ve Allah’ı anmakla kalpleri huzur ve doyum bulmuştur; çünkü bilin ki, kalpler gerçekten de ancak Allah’ı anarak huzura erişir.’ (13:28)