12)el-HÂLIK

12)el-HÂLIK :Allah bütün yaratılmışların Yaratıcısıdır.
Allah’ın yaratması iki şekilde olur.1) Hiç yoktan yaratmak 2) inşa ; yani mevcut zerrelerden, değişik canlı ve cansız yaratıkların vücutlarının inşası.
Yaratılan her varlık, belli bir plân ve program içinde yaratılmakta ve ona birçok özellik, sıfat verilmektedir.
Örneğin, vücudumuzda altmış kadar element kullanılmıştır.Elbette, bu elementler rastgele ve gelişigüzel yığılıp insan vücudu meydan gelmiş değildir.Yaratan Yüce Allah, bu elementleri yoğurup; görebilen,işitebilen,düşünebilen harika bir sanat eseri ortaya koymuştur.İnsan; şekli,biçimi, görünümü, rengi,hayatı, kalbi, duyu ve kabiliyetleri bakımından ,hiç yoktan yaratılmıştır.Elementlerin bir araya getirilip, vücudun yaratılması da inşaya bir örnektir.
Bu evren , bütün yönleriyle bir zamanlar yoktu. Allah onları yoktan var etti.Evren ve evrenin içindeki canlı cansız varlıkların bütün özellikleri sonradan yaratıldığı gibi, ana maddeleri de sonradan yaratılmıştır.
‘O insanı (sadece) bir sperm damlasından yarattı; ama yeri gelince, bu aynı yaratık, düşünme ve karşı çıkma gücüyle donatılmış olduğunu hemen ortaya koyuyor.’ (16:4)
‘halbuki görünmez varlıkları garip bir ateş alevinden yaratmıştır.’ (55:15)
‘Gökleri ve yeri yaratmış olan Allah,(yok olanların) yerine onlar gibi (yeni)lerini yaratmaya muktedir olamaz mı?’ (36:81)