08)el-MÜHEYMİN

el-MÜHEYMİN :Bir şeyin her özelliğini bilen, onu kuşatan, gözetleyen ve koruyan, o şeyin ‘müheymin’i sayılır.Yüce Allah, kullarının içlerinde olanı da dışa vurduklarını da bilen, yarattığını her haliyle kuşatan ve onu koruyandır.Yani, yarattığının ‘müheymini’dir.
‘’Ey Rabbimiz! Şüphesiz, gizlediğimizi de, açığa vurduğumuzu da bilen Sensin. Çünkü yerde ve gökte olan hiçbir şey Allah’tan gizli kalmaz.’ (14:38)
Allah’ın bu ismi, Kur’an’da , bir defa Kur’an’ın ismi olarak kullanılmıştır.Ve aşağıdaki ayette Kur’an’ı, geçmiş kitaplarda neyin gerçek neyin gerçek dışı olduğuna karar vermenin belirleyici ölçüsü olarak tanımlamak için kullanılmıştır.
‘Ve sana, (ey Peygamber), hakikati ortaya koyan bu ilâhi kelâmı, geçmiş vahiylerden (bu güne) kalanı tasdik edici ve içinde hangi doğruların bulunduğunu belirleyici olarak indirdik…….’ (5:48)
Allah’ın Müheymin olduğunu bilen ,yani manevî kameralarla çepeçevre kuşatıldığını, her eyleminin , hatta kalbinden geçen en gizli duygu ve düşüncelerinin kaydedildiğini, gözetildiğini, korunduğunu anlayan kişi Allah’a güvenir, yaptığı her işin kaydedildiğini bilerek bu ümitle yaşar ve kötülük yapmaya cesaret edemez, fenalıklardan elini çeker.