45/ CÂSİYE SÛRESİ

RAHMÂN, RAHÎM ALLAH ADINA

3) Bakın, göklerde ve yerde inan(mak istey)enler için (ibret dolu) mesajlar vardır.
NOT:2) âyât terimi (2:164 de de aynı şekilde olmak üzere) aynı şekilde çevrilmiştir.Çünkü bu bilinçli Yaratıcı Güç’ün görünür işaretleri, insan için manevî mesajlar taşır. Ayet =mesaj = işaret =ders
4)Kendi yaratılışınızda ve O’nun (yeryüzüne ) serpiştirdiği hayvan (tür)ler(in)de bütün kalpleriyle inananlar için mesajlar vardır.
NOT:3) İnsan ve hayvan bedenlerinin karmaşık yapısı ve bütün canlı varlıkların sahip olduğu savunma içgüdüleri, bütün bunların ‘tesadüfî’ olarak geliştiği varsayımını imkânsız kılmaktadır.Bütün tabii fenomenler,bunları, ‘bir amaç ve anlam üzere’ yaratan ,bilinçli bir Güç’ün iradesi ile meydana gelmiştir.
5)Gece ile gündüzün birbirini izlemesinde ve Allah’ın göklerden indirip, onunla cansız toprağa hayat verdiği rızık imkânlarında ve rüzgârların değişmesinde, (bütün bunlarda) akıllarını kullanan insanlar için mesajlar vardır.
NOT:4) Yani, yağmurda. Kur’an’ın yağmura sıkça atfettiği, maddî ve ruhî rahmet anlamındadır.
6)Hakikati ortaya koyan Allah’ın bu mesajlarını sana aktarıyoruz. Eğer Allah’ın (bu ibret dolu) mesajlarına değilse, başka hangi habere inanacaklar?
11)(Allah’ın işaretlerine ve mesajlarına dikkatlice kulak vermek; işte) rehberliğ(in anlamı ) budur; diğer taraftan, Rablerinin mesajlarını inkâra şartlanmış olanları, (yaptıkları) çirkinliklerin bir karşılığı olarak, acı bir azap beklemektedir.
13) O, göklerde ve yerde olan her şeyi, Kendin’den (bir bağış olarak) emrinize vermiştir; bunda düşünen bir topluluk için mesajlar vardır.
NOT:11) Yani, bütün canlı varlıklar arasında, yalnız insana yaratıcı akıl/zekâ vererek ve böylece, kendisini çevreleyen ve kendi içinde bulunan tabiatı bilinçli şekilde kullanma yeteneği ile donatarak.
14)İman etmiş herkese söyle; Allah’ın Günleri’nin geleceğine inanmayanları affetsinler, (çünkü) insanlara hak ettiklerinin karşılığını vermek (yalnız) O’na özgüdür.,
NOT:12) Allah’ın Gün’leri = Kıyamet Gün’ü
17) ve onlara (imanın ) amacını konusunda açık işaretler verdik;……
NOT:15) İmanın amacı : Bütün sahih itikatların temel hedefi;önce Allah’ın varlığının ve her insanın O’na karşı sorumluluğunun kavranması, sonra , insanın Allah’ın yaratma plânındaki sahip olduğu değerli konumunun bilincine varması ve böylece her türlü hurafeden ve irrasyonel korkulardan kendini kurtarması ve yaptığı her iyi ve her kötü şeyin sadece kendisine fayda veya zarar vereceği bilincinin kazandırılmasıdır.
20)(İşte) bu (vahiy), insanlık için bir kavrayış aracıdır; tereddütsüz bir inanca ve emniyete ulaşanlar için de bir rahmet ve hidayettir.
22) Çünkü Allah, gökleri ve yeri (derunî bir) hakikate göre yarattı ve (bu sebeple diledi ki) her insan kazandığının karşılığını görsün ve hiç kimseye haksızlık yapılmasın. (46:3)
NOT:23) Eğer haklı ile haksız veya doğru ile yanlış arasında bir farklılık olmasaydı, ilâhi plânın eseri olan yaratılış kavramında bir ‘derunî hakikat’ bulunmazdı . Bakınız (10:5)
23)Kendi arzu ve özlemlerini tanrı edinen ve (bunun üzerine) Allah’ın, (zihninin hidayete kapalı olduğunu) bilerek saptırdığı, kulaklarını ve kalbini mühürlediği ve gözlerinin üzerine bir perde çektiği (insan)ı, hiç düşündün mü? Allah(ın onu terk etmesin)den sonra kim ona doğru yolu gösterebilir? O halde, hiç düşünüp ders çıkarmaz mısınız?
NOT:24) Bakınız 14:4 not:4
‘Allah,tutum ve davranışlarının gidişine göre, asla imana ermeyeceğini bildiği insanların dışında hiç kimseyi saptırmaz.İmanı seçeceğini bildiği kimseye de bu yolda yardım ve destek bahşeder.Bu durum, insanın serbest seçiminin bir sonucudur.’
28)Ve (o Gün) bütün insanları (zillet içinde) diz çökmüş görürsün; herkes kendi sicili ile(yüzleşmeye) çağrılır; ‘Bugün yaptığınız her şeyin karşılığını göreceksiniz’!
29)Bu Bizim kayıtlarımız, sizin ile ilgili her şeyi bütün gerçekliğiyle anlatır; çünkü yaptığınız her şeyi kayda geçirtmiştik.!
36) Hamd, göklerin Rabbi ve yerin Rabbine mahsustur; bütün âlemlerin Rabbi olan Allah’a!