31/ LOKMÂN SÛRESİ

Bunlar, ilâhi fermanın hikmet dolu mesajlarıdır,
3)güzel işler yapanlar için,rahmet ve hidayet kaynağı (olan mesajlar);
4)onlar ki, namazlarında kararlılık gösterir ve karşılıksız yardımda bulunurlar; çünkü onlar, içlerinde öteki dünyaya kesin bir inanç besleyenlerdir.
NOT:3) Zekât terimi burada,hukuki boyutu ağır basan ‘arındırıcı yükümlülükler’ anlamından
(bakınız . 2:43 not:34) ziyade daha genel çerçevedeki ‘karşılıksız yardım’ anlamını ifade eder.
8) (Buna karşılık) iman edip doğru ve yararlı işler yapanlar mutluluk bahçelerine kavuşacaklar,
9) orada Allah’ın şaşmaz vaadine uygun olarak temelli kalacaklar; çünkü O, kudret ve hikmet sahibidir.
NOT:6) Cennet = Mutluluk bahçeleri ‘Orada temelli kalacaklar’ ifadesinin sadece Cennet için kullanılması ve öteki dünyadaki azap (veya Cehennem) ile ilgili olarak böyle bir ifadeye yer verilmemesi, Cennet’teki güzelliklerin süre olarak bir sonsuzluk boyutu taşımasına rağmen, ‘Cehennem’ olarak tanımlanan yerdeki azabın sınırlı olacağına işarettir.( Bakınız Cehennem azabı 19:79)
12)Biz, Lokman’a şu hikmeti bağışladık: ‘Allah’a şükret; çünkü (O’na) şükreden kendi iyiliği için şükretmiş olur; nankörlük etmeyi tercih eden ise (bilsin ki), Allah, kesinlikle hiçbir şeye muhtaç değildir ve her zaman hamde lâyıktır.
15)(Allah diyor ki): ‘Biz insana, anne babasına karşı iyi davranmasını emrettik; annesi onu nice acılara katlanarak karnında taşıdı ve çocuğun annesine bağımlılığı iki yıl sürdü; (öyleyse, ey insanoğlu), Bana ve annene babana şükret, (unutma ki) bütün yollar sonunda Bana ulaşır.
17)Yavrucuğum, namazında kararlılık göster, doğru ve yararlı olanı emret, kötü ve eğriden vazgeçir, başına gelebilecek her (belâya) sabırla katlan, bu, azim ve kararlılık gösterilmeye değer bir şeydir.
18) (Yersiz) bir gurura kapılarak insanlara üstünlük taslama ve yeryüzünde küstahça gezip durma; unutma ki, Allah, böbürlenerek küstahlık yapanları sevmez.
19)davranışlarında ölçülü ve dengeli ol, sesini yükseltme; çünkü, unutma ki, seslerin en çirkini eşşeğin anırmasıdır.
27) Yeryüzündeki bütün ağaçlar kalem olsaydı, denizler de mürekkep, sonra yedi deniz (daha) eklenseydi, Allah’ın sözleri yine de tükenmezdi; çünkü Allah, kudret ve hikmet Sahibidir.
29)Bilmez misin gündüzü kısaltarak geceyi uzatan ve geceyi kısaltarak gündüzü uzatan Allah’tır. O, her biri belirlenmiş bir vade içinde hareketini sürdüren güneşi ve ayı (kendi yasalarına) tâbi kılmıştır; ve bütün yaptıklarınızdan haberdardır.
34)….Halbuki, kimse yarın ne kazanacağını ve hangi topraklarda öleceğini bilmez…..