52/ TÛR SÛRESİ

RAHMÂN , RAHÎM ALLAH ADINA
21)Kendileri iman eden ve soyları bu imanı sürdürecek olanlara gelince, Biz onları soyları ile bütünleştirecek ve işlerini heder ettirmeyeceğiz; (ama sonuçta) herkes kendi kazandığının hesabını verecek.
NOT:9) Çocuklarının dürüst ve erdemli oluşlarının anne-babalarının faziletini arttıracağına işaret edilmektedir.
Anne-babaların iyiliği, çocuklarını bireysel sorumluluktan kurtarmaz.

23) ve orada, (cennette) birbirlerine, boş konuşturmayan ve günaha sokmayan kâseler uzatacaklar.
24) Ve onları (ölümsüz) gençlikler bekleyecek, (sanki) kendi kendilerinin (çocuklarıymış gibi), kabuklarının içinde saklanan inciler gibi (saf ve temiz).
NOT:12) Cennet olarak adlandırılan yerdeki yaşayışın bozulmazlığına – yani ebedî gençliğe – sembolik bir işarettir.(56:17-18)
25) Ve (böylece nimet tattırılanlar), birbirlerine dönerek (geçmişte yaşadıkları hakkında) sorular soracaklar.
NOT:14) Sembolik olarak ifade edilen bu ‘birbirlerine, geçmiş hayatları hakkında soru sormaları’ , Kur’an’da sıkça zikredilen , insanın bireysel bilincinin, bedensel ölümden sonra da kesintisiz biçimde yaşamaya devam ettiği gerçeğini vurgulamaktır.
26) Onlar, ‘bakın ‘ diyecekler, ‘eskiden, çoluk-çocuğumuz arasında yaşadığımız sıralarda, (Allah’ın bizden razı olmadığını düşünerek) korku içindeydik;
27)ve bu durumdayken Allah bizi lütfuyla inayetlendirdi ve (çaresizliğin) yakıcı fırtınalarının azabından bizi korudu.
28) Şüphesiz biz bundan önce (yalnız) O’na yalvarırdık; (ve O, bize şimdi gösterdi ki) yalnız O’dur gerçekten iyilik eden ve gerçek rahmet kaynağı.
NOT:16) Yeniden dirilme sırasında, nimet verilenlere bağışlanacak olan vasıtasız ve kuşatıcı bir basirete işaret edilmektedir.
35) (Yoksa onlar, Allah’ın varlığını inkâr mı ediyorlar?) Kendileri, hiçbir (sebep) olmadan mı yaratıldılar? Yoksa kendi kendilerinin mi yaratıcılarıdırlar?
NOT:20) Yani, O’nun vahyini inkâr etmek suretiyle gizlice varlığını da mı inkâr ediyorlar?
47) Gerçek şu ki,zulüm işlemeye şartlanmış olanları, (öteki dünyadaki korkunç azaptan) daha yakın bir azap beklemektedir; ama çoğu bunun farkında değil.
NOT:27) Kur’an 32:21 de olduğu gibi burada da, her şer fiilin, bu dünyada bile onu işleyenleri şu veya bu şekilde etkileyeceği gerçeğini vurgulamaktadır.Bu etki, ya onu, çevresinin dostluğundan yoksun bırakarak iç yalnızlığını derinleştirmek veya daha dolaysız bir şekilde, gerçek bir mutluluğu ve tatmini imkânsız kılacak şartları yaratmak suretiyle gerçekleşir.
48)O halde Rabbinin hükmünü sabırla bekle, çünkü sen gözümüzün önündesin, ve her ne zaman ayağa kalkarsan Rabbinin sınırsız şanını hamd ile yücelt,
NOT:28) Yani, ‘Bizim korumamız altındasın’.
49) gece ve bütün yıldızların çekildiği an O’nun şanını yücelt.