59/ HAŞR SÛRESİ

RAHMÂN , RAHÎM ALLAH ADINA

1) Göklerde ve yerde olan her şey Allah’ın sınırsız şanını yüceltir; çünkü yalnız O’dur izzet ve hikmet Sahibi.
10) Onlardan sonra gelenler, ‘Ey Rabbimiz!’ diye yalvarırlar, ‘Bizi ve bizden önce iman etmiş olan kardeşlerimizi bağışla ve imana ermiş olan(lardan hiçbiri)ne karşı kalplerimizde yersiz ve uygunsuz düşünce ve duygulara yer bırakma. Ey Rabbimiz! Sen şefkat Sahibisin, rahmet kaynağısın. (DUA)
17) Böylece, sonunda ikisi de, (hem hakikati inkâr edenler hem de ikiyüzlüler), kendilerini yerleşip kalacakları bir ateşte bulacaklar; çünkü zalimlerin cezası budur.
18)Siz ey imana ermiş olanlar! Allah’a karşı sorumluluğunuzun bilincinde olun; herkes yarın için ne hazırladığına baksın! Ve (bir kez daha) Allah’a karşı sorumluluğunuzun bilincinde olun, çünkü Allah bütün yaptıklarınızdan haberdardır.
19)ve Allah’tan habersiz olan, bu nedenle Allah’ın da kendileri (için neyin iyi olduğu)ndan habersiz bıraktıkları gibi olmayın; (çünkü) onlar gerçekten sapmış olanlardır.
NOT:25) Yani, Allah’ın insana bağışladığı akıl melekesini kasıtlı bir şekilde yanlış kullanmakla ve- O’ndan gafil olmanın sonucunda- kendi ruhî potansiyelini boşa harcamak suretiyle.
21) Bu Kur’an’ı bir dağa indirmiş olsaydık, dağın ezip büzülerek Allah korkusuyla paramparça olduğunu görürdün. Ve işte (bütün) bu temsilleri, belki düşün(meyi öğrenebil)irler diye insanların önüne koyuyoruz.
NOT:26) Yani, Allah’a ve bütün manevî/âhlâki sınırlara/değerlere karşı gaflet içinde bulunmakla, ruhen hareketsiz bir dağdan daha fazla cansız olanların tersine.
22)Allah O’dur ki,O’ndan başka ilâh yoktur. O, yaratılmışların kavrayış alanı dışındaki şeyleri de, duyuları yahut akıllarıyla kavrayabildiklerini de tek Bilendir. O, Rahman ve Rahim.
23) Allah O’dur ki, O’ndan başka ilâh yoktur. Mutlak Hakim, Kutsal, Kurtuluşun Tek Kaynağı, İman Bağışlayan, Doğru ile Yanlışın Tek Belirleyicisi, Üstün, Eğriyi Düzeltip Doğruyu İhya Eden, Bütün İhtişamın Sahibi. Şanı yüce olan Allah, insanların ilahlık yakıştırdıkları her şeyden münezzehtir.
24) O, Allah’tır, Yaratıcı, bütün özlere ve görüntülere şekil veren Yapıcı. Bütün mükemmellik vasıfları (yalnız) O’nundur.Göklerde ve yerde olan her şey O’nun sınırsız şanını yüceltir; çünkü yalnız O’dur kudret ve hikmet Sahibi olan.
NOT:Bu surenin son üç ayetinin (22,23,24) fazileti hakkında Peygamberimiz (sav) şöyle buyurmuştur.Her kim sabahleyin üç defa ‘taşlanmış şeytanın şerrinde Yüce Allah’a sığınırım’ dedikten sonra bu üç ayeti okursa,Allah, ona akşama kadar bağışlanmasını dileyecek yetmiş bin melek görevlendirir. O kimse, o gün ölürse, şehit olarak ölür.Akşamleyin okursa yine böyledir. (Bu açıklama Diyanet işleri Başkanlığının hazırlattığı Kuran’ı Kerim ve Türkçe açıklamalı meali’nden alınmıştır.)