071/ NÛH SÛRESİ

RAHMÂN , RAHÎM ALLAH ADINA

13) Size ne oluyor ki Allah’ın büyüklüğünü kabul etmiyorsunuz,
14) sizi(n her birinizi) peşpeşe aşamalardan geçirerek yaratanın O olduğunu gördüğünüz halde?
NOT:7) Yani, annenin rahminde bir sperm damlasıyla döllenmiş bir hücreden (dişi yumurtasından) başlayarak embriyonun yani, kendi başına var olan bir insan kimliği haline gelmesiyle sona eren tedricî evrim süreci yoluyla (22:5); bütün bunlar bir plânın ve bir amacın varlığına ve dolayısıyla ilim sahibi bir Yaratıcı’ya işaret eder.
15) Görmüyor musunuz Allah yedi göğü nasıl birbiriyle uyumlu yaratmıştır,
16) ve onların içine hilâli (yansıyan) bir ışık olarak yerleştirmiş ve güneşi (ışık saçan) bir lamba yapmıştır?
NOT:9) Güneş ‘bir parlak ışık (kaynağı)’ (ziyâ), hilâl de, ‘aydınlık’ (nûr) olarak tanımlanmıştır.
17) Ve Allah sizi yerden (tedricî bir şekilde) yeşertip büyütmüştür; ve sonra sizi (öldükten sonra) ona geri döndürecektir.
NOT:10) Bu ifade ikili bir anlama sahiptir. İlk olarak, her insan bedeninin hem toprağın içinde hem de toprağın üstünde bulunan aynı özden- organik ve inorganik- çıkarılıp geliştirilmesine işaret eder; ve bu anlamda insanın 14. ayette işaret edilen ‘peşpeşe aşamalardan geçerek’ yaratılmasını kapsar. İkinci olarak, insan türünün evrimini, yani yeryüzünde yaşayan en ilkel organizmalardan başlayarak en yüksek gelişme safhalarına tedricî bir şekilde yükselmesini ve sonuçta insanın sahip olduğu beden,akıl ve ruhun eşsiz bileşimine ulaşmasını ifade eder.
18) (daha sonra) sizi yeniden dirilterek tekrar ortaya çıkaracaktır.
28) ‘Ey Rabbim! Bana, anneme-babama, evime mümin olarak giren herkese ve ( daha sonraki) bütün mümin kadınlara ve erkeklere bağışlayıcılığını göster; ve zulüm işleyenleri her zaman helâke uğrat!’ (DUA)