098/ BEYYİNE SÛRESİ

RAHMÂN , RAHÎM ALLAH ADINA

1)Hakikati inkâra şartlanmış olanlar,- ister geçmiş vahyin mensuplarından, isterse Allah’tan başkasına da ilâhlık yakıştıranlardan (olsunlar)- kendilerine hakikatin açık kanıtları gelmeden (O’nun tarafından) gözden çıkarılacak değillerdir;
2) (onlara) kutsanmış tertemiz vahiyler ileten Allah’tan bir elçi (gelmeden),
3)doğruluğu kesin ve açık hükümler taşıyan (vahiyler ileten bir elçi)
NOT:2) ‘Hakikatin kanıtı’ ile sadece Hz. Peygamber (s.a.v) ve Kur’an değil, aynı zamanda bütün önceki peygamberler ve vahiyler kasdedilmektedir. (42:13 )
‘Doğruluğu kesin ve açık hükümler’ ile, en son ve en mükemmel ifadesini Kur’an’da bulan bütün ilâhi mesajları kapsamaktadır.
Kur’an’da birçok defa tekrarlanan, Allah’ın hiç kimseyi bâtıl inançlarından ve eylemlerinden dolayı, doğru ile yanlışın anlamı daha önce kendisine açıkça gösterilmediği sürece hesaba çekmeyeceği. (6:131-132 , 17:15) Yani, kendilerine Allah’ın Peygamberi tarafından doğru yol gösterilmedikçe ve ona tâbi olmayı bilinçli olarak reddetmedikleri sürece, Allah tarafından mahkum edilmezler.
4)Ama kendilerine daha önce vahiy verilenler, hakikatin böyle bir kanıtı geldikten sonra (inanç) birlikteliklerini bozdular.
NOT.4) Yani, onların büyük bir kısmı, kendilerine gönderilmiş olan ve tümü aynı temel hakikatleri tebliğ etmiş bulunan peygamberlerin öğretilerinden saptılar.
5) Oysa, kendilerine yalnızca Allah’a ibadet etmeleri, bütün içtenlikleriyle yalnız O’na iman ederek, bâtıl olan her şeyden uzak durmaları; namazlarında dikkatli ve devamlı olmaları ve karşılıksız harcamada bulunmaları emrolunmuştu; çünkü bu, doğruluğu kesin ve açık olan bir ahlâki değerler sistemidir.
NOT:6) Zekât = gelirin ve servetin, bencilliğin kirinden arındırılması = karşılıksız harcamada bulunmak
8) (Ve) iman edip doğru ve yararlı işlerde bulunanlar, işte onlar, bütün yaratıkların en hayırlılarıdır.
9) Onların ödülleri Allah katında (kendilerini bekler); içinden ırmaklar akan, sonsuza kadar kalacakları sınırsız nimet bahçeleri ; Allah onlardan hoşnuttur ve onlar da Allah’tan; bütün bunlar Rablerini ürpertiyle hissedenler içindir.!