087/ A'LÂ SÛRESİ

RAHMÂN , RAHÎM ALLAH ADINA

1) Yücelt Rabbinin sınırsız şanını; Yüceler Yücesi(nin şanını),
2) O ki, (her şeyi) yaratmakta ve amacına uygun şekiller vermektedir.
NOT:1)Yani, Yüce Allah, onu (insanı) kendi içinde tutarlı kılmakta ve yerine getirmekle yükümlü olduğu fonksiyonlara uygun vasıflarla donatmakta,böylece insanı varoluşun gereklerine baştan uygun hale getirmektedir.
3) O ki, ( bütün mevcudatın) tabiatını belirlemekte ve onu (hedefine doğru) yöneltmektedir.
NOT:3) Bütün mevcudatın tabiatını belirlemek = Yani, yarattığı ve devam ettirdiği büyük kozmik düzen içinde her şeye veya her olaya belli bir fonksiyon, belli bir özellik ve keyfiyet tayin eden Yüce Allah’tır. Onu hedefine doğru yöneltmek = Yani, mecazen, ‘hayat vermekte ve ölüme götürmektedir’.
6) Biz sana öğreteceğiz ve (öğrendiklerinden hiç birini) unutmayacaksın,
7) Allah’ın (unutmanı) diledikleri hariç; çünkü , (yalnız) O’dur (insanın) kavrayışına açık olan her şeyi ve (ondan) gizli olanları bilen,
NOT:4 ) Burada, insanı yaratılış amacına uygun olarak şekillendiren ve ona doğru yolu göstereceğini vaad eden Allah’ın, ona, insanlığın biriktireceği, kaydedeceği ve kollektif olarak ‘hatırlayacağı’ bilgi unsurlarını elde etme yeteneği vereceği ( ve böylece ona öğreteceği) bildirilmektedir.Ancak Allah’ın, insana, yeni tecrübeler edinme yoluyla erişilebilen ileri becerileri de kapsayan daha geniş ve zengin bilgilerin yanı sıra tümdengelimci veya spekülatif bilgi unsurlarına sahip olması sonucu ‘unutturabileceği’ (başka bir deyişle , terk ettirebileceği) gereksiz ve yararsız hale gelen bilgiler bunun dışında kalır.
'Ondan gizli olan'la kasdedilen ise, mahiyet itibariyle, insan kavrayışının ötesinde olan her şeyi (ğayb). Bunun anlamı ise, beşeri bilgi, ebediyen yetersiz kalmaya mahkum olduğundan, insan, ilâhî vahyin yardımı olmaksızın hayatta izleyeceği yolu bulamaz.
9) O halde, ( hakikati başkalarına) hatırlat, bu hatırlatma ister fayda ver(iyor görün)sün, (ister görünmesin).
10)(Allah’tan) korkan, düşünüp ondan ders alır,
11)ona yabancılaşan ise, bir zavallı bîçare olarak kalır,
14)(Bu dünyada) arınmayı başaran ise, (öteki dünyada) mutluluğa ulaşır,
15) ki böylesi,Rabbinin ismini hatırlayan ve (O’na) ibadet edendir.